Menu
Cum se pot preveni bolile cu ajutorul ozonului?

Cum se pot preveni bolile cu a…

Celulele umane funcțio...

15 Beneficii ne1tiute ale uleiului de nuci presat la rece

15 Beneficii ne1tiute ale ulei…

Uleiul de nuci presat ...

Istoria ozonului medical

Istoria ozonului medical

Ozonul a fost descoper...

Boala Lyme și cum mă pot proteja de capușe

Boala Lyme și cum mă pot prote…

Boala Lyme nu este transm...

Ce sunt uleiurile esențiale

Ce sunt uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale su...

Ce ulei alegem ? Ulei presat la rece sau ulei rafinat ?

Ce ulei alegem ? Ulei presat l…

Care este diferența &i...

Cum este evitat sistemul imunitar de catre tumorile ovariene

Cum este evitat sistemul imuni…

In ultimele cercetari s-a...

Antioxidantii

Antioxidantii

Alimentele precum fructel...

Celulele stem - controverse in terapie

Celulele stem - controverse in…

Celulele stem sunt celule...

Cum sa-mi ajut copiii sa se adapteze la lipsa celuilalt parinte?

Cum sa-mi ajut copiii sa se ad…

Cand partenerul va parase...

Prev Next

Sa vorbim despre lapte!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.95 (20 Votes)
Pe piata din Romania se comercializeaza trei categorii de lapte: lapte ultrapasteurizat (UHT), lapte pasteurizat, care impreuna ating doar 10% din cantitatea de lapte de consum vanduta in Romania. Laptele neprocesat industrial, care este destul de riscant pentru sanatatea consumatorului este insa preferat in mod traditional. Aceasta ultima categorie are o proportie covarsitoare pe piata din Romania. Motivele ar putea fi din cele mai diverse: lipsa de informare, ideile preconcepute sau ignoranta.
 
Tratarea cu Ultra High Temperature (temperatura foarte ridicata), este un procedeu de tratare a laptelui, sau ,mai bine spus , de sterilizare a laptelui, prin care acesta este incalzit rapid la 135-150 grade Celsius, mentinut 2-4 secunde la aceasta temperatura, dupa care este racit brusc. Acest proces, prin care trece laptele, asigura pasteurizarea, dar pastreaza gustul si valoarea nustritiva a acestuia.

 

Ce lapte sa aleg?

  • cu siguranta nu pe cel mai ieftin! Dimpotriva, in Romania, calitatea este, inca, direct proportionala cu pretul, asa ca nu te zgarci la cativa banuti!

  • ambalajul este si el important, in afara de faptului ca laptele la cutie este foarte usor manevrabil, acest tip de ambalaj mai are un mare avantaj. Tetra Pack este noua tehnologie de producere a cutiilor pentru lapte, care furnizeaza un mediu aseptic si indeplineste normele de siguranta alimentara, dar pastreaza gustul si proprietatile nutritive timp indelungat, fara conservanti.

  • termenul de valabilitate este sfant! Asa ca este bine sa fim foarte stricti la acest capitol, iar daca pe raft sunt mai multe cutii, uita-te pe care este trecut termenul de valabilitate cel mai mare si pe acela sa il alegi.

  • si bineinteles tratat UHT! Acest lucru este mentionat pe ambalaj.

  • mereu sa alegi un lapte slab. Ce inseamna lapte slab? Acela care are o concentratie de grasime cuprinsa intre 0,1-1,5%. Asa ca, la colt cu conceptia conform careia cu cat laptele este mai gras, cu atat este mai bun.

De ce UHT?

Pentru ca:

- te scuteste de multe griji

- nu necesita fierbere

- are termen de valabilitate indelungat

- refrigerarea nu este obligatorie, decat dupa deschiderea ambalajului

- ai siguranta conditiilor de procesare, ambalare si igiena

- diferenta de pret intre laptele tratat UHT si cel normal a devenit neglijabila

- pentru a putea fi supus tratarii UHT, laptele trebuie sa aiba un continut microbiologic scazut, asa ca avem siguranta ca el provine de la vaci sanatoase

Comentarii  

0 #1 Laura Ionescu 17-04-2013 11:20
Despre scandalul cu aflatoxina ce spuneti?
Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Articole similare

Sănătatea ta

Probleme de sănătate

Metode alternative

Actual

Despre noi

Partenerii noștri