Gardasil - vaccinul impotriva cancerului de col uterin cuprins in programul obligatoriu de vaccinare in Romania
- Scris de Anais
Vaccinul numit Gardasil previne modificarile care duc la afectiuni cervicale.
O scadere semnificativa a testelor Papanicolau anormale a fost consemnata dupa ce fetele si femeile care au fost vaccinate pentru a preveni cancerul de col uterin au refacut aceste teste.
Testarea Gardasil a relevat faptul ca rezultatele testelor Papanicolau anormale s-au redus cu 43% la femeile care au beneficiat de acest vaccin fata de cele care nu au fost vaccinate. Reducerea de 43% a fost consemnata pentru testele care au determinat prezenta unor modificari numite leziuni intraepiteliale scuamoase de grad inalt la mai mult de 3 ani dupa ce femeile au primit vaccinul.
Gardasil a redus si alte rezultate anormale de la testele Papanicolau pentru femeile vaccinate, aici fiind incluse si schimbarile usoare in celulele precanceroase, intr-un procent intre 16 si 35% in comparatie cu femeile care nu au fost vaccinate.
Totusi chiar daca concluziile nu sunt definitive ca acest vaccin, Gardasil, previne cancerul este clar ca acesta ajuta femeile care au fost diagnosticate cu anormalitati ale colului sau cu celule maligne.
Aceste prime semne pozitive dau totusi speranta ca peste cativa ani vom avea certitudinea ca acest vaccin previne cancerul de col uterin.
Testarile care au fost efectuate au avut in vedere un esantion de 18.000 de femei cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani din S.U.A, Europa si Asia. Toate pacientele au avut rezultate normale la testul Papanicolau la inceputul studiului.
In urma anormalitatilor depistate ulterior in urma testului Papanicolau s-a constatat ca s-au efectuat cu 42% mai putine biopsii cervicale in cazul femeilor care fusesera vaccinate cu Gardasil fata de acelasi numar de femei nevaccinate.
Gardasil este aprobat pentru a lupta impotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) care cauzeaza 70% din cancerele cervicale si 90% din negii genitali.
In cazul multor femei nevaccinate impotriva HPV infectiile se vindeca de la sine in mod natural fara a cauza probleme cervicale, spre deosebire de majoritatea leziunilor pre-maligne. In alte cazuri HPV modifica structura celulelor si pot expune gradual femeile la un risc marit de a dezvolta cancer cervical.