Menu
15 Beneficii ne1tiute ale uleiului de nuci presat la rece

15 Beneficii ne1tiute ale ulei…

Uleiul de nuci presat ...

Cum se pot preveni bolile cu ajutorul ozonului?

Cum se pot preveni bolile cu a…

Celulele umane funcțio...

Istoria ozonului medical

Istoria ozonului medical

Ozonul a fost descoper...

Boala Lyme și cum mă pot proteja de capușe

Boala Lyme și cum mă pot prote…

Boala Lyme nu este transm...

Ce sunt uleiurile esențiale

Ce sunt uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale su...

Ce ulei alegem ? Ulei presat la rece sau ulei rafinat ?

Ce ulei alegem ? Ulei presat l…

Care este diferența &i...

Cum este evitat sistemul imunitar de catre tumorile ovariene

Cum este evitat sistemul imuni…

In ultimele cercetari s-a...

Antioxidantii

Antioxidantii

Alimentele precum fructel...

Celulele stem - controverse in terapie

Celulele stem - controverse in…

Celulele stem sunt celule...

Prev Next

Radicalii liberi si antioxidantii - Radicalii liberi si antioxidantii

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Totusi radicalii liberi nu sunt intotdeauna daunatori. Ei servesc de asemenea unor scopuri utile in corpul omenesc. S-a stabilit faptul ca existenta acestor radicali liberi in sistemele vii arata ca acestia sunt componente necesare in procesul de maturare al structurilor celulare. De asemenea celulele albe elibereaza radicali liberi pentru a invada microbii patogeni, aceasta metoda fiind un mecanism de aparare al corpului impotriva bolilor. Deci completa eliminarea a radicalilor liberi, pe langa ca este imposibila este si daunatoare.

Contracararea efectelor nocive ale radicalilor liberi

Corpul omenesc poseda cateva metode de contracarare a efectelor nocive ale radicalilor liberi si a altor componenti reactivi.

O prima componenta importanta de aparare este un sistem de enzime care descresc concentratia la nivelul celulelor a celor mai invazivi radicali liberi. Cateva minerele esentiale care includ seleniul, cuprul, magneziul si zincul sunt necesare in formarea sau activitatea acestor enzime. Deci daca aportul nutritional din aceste minerale este inadecvat sistemul de aparare enzimatic impotriva radicalilor liberi este pus in pericol.

O a doua componenta importanta in apararea corpului impotriva radiicalilor liberi este prezenta antioxidantilor. Antioxidantul este o molecula suficient de stabila pentru a dona un electron unui radical liber si a-l neutraliza, prin aceasta reducand capacitatea de distrugere a acestuia. Asemenea antioxidanti includ glutationul, ubiquinolul si acidul uric care sunt produsi in mod normal in timpul metabolismului. Alti antioxidanti mai slabi se regasesc in dieta. Desi a fost identificat un  numar de peste 4000 de antioxidanti cei mai cunoscuti sunt vitamina E, vitamina C si carotenoizii. Multe alte substante non-nutriente din alimente par sa aiba proprietati antioxidante si pot fi importante de asemenea pentru starea de sanatate.

Chiar daca o mare varietate de antioxidanti din alimente contribuie la prevenirea bolilor cercetarile s-au axat pe 3 antioxidanti esentiali: vitamina E, vitamina C si carotenoizii. Fiecare dintre acesti nutrienti antioxidanti au activitati specifice si adesea lucreaza sinergetic pentru a imbunatati capacitatea antioxidanta totala a corpului omenesc.

Echilibrul dintre producerea de radicali liberi si sistemul de aparare cu antioxidanti are implicatii majore in sanatatea corpului. Daca exista prea multi radicali liberi si prea putini antioxidanti se dezvolta o boala datorata "stresului oxidativ" si poate cauza pagube cronice. Radicalii liberi se stie ca sunt implicati in cateva boli severe cu ar fi: cancerul, arteroscleroza, accidentele vascular-cerebrale, infarctul miocardic, cataracta, sindromul respirator acut si artrita reumatoida. Numeroase studii au relevat faptul ca antioxidantii au un efect protector in aceste probleme majore de sanatate.


Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Articole similare

Sănătatea ta

Probleme de sănătate

Metode alternative

Actual

Despre noi

Partenerii noștri