Logo

Alaptarea copilului prematur

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (4 Votes)
<
!--[if gte mso 9]> Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1"/> eWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 4"/> <
!--[if gte mso 10]>

Nasterea prematura vine de obicei pe neasteptate. Nasterea si ingrijirea bebelusului sunt notiuni asa de indepartate incat femeia care naste nici nu s-a putut pregati psihic pentru eveniment. Pe urma, dintr-odata trebuie sa se confrunte cu faptele: copilul ei, micut si fragil, sta culcat in incubator, plin de cabluri si tevi, si  sa se atinga de el are voie numai in cazuri exceptionale. Atunci si acolo ti se pare o vesnicie pana cand vei avea un bebelus sanatos si cu greutate adecvata, totusi nu ai voie sa te descurajezi.

Este important sa incerci cat mai repede sa alaptezi, chiar si atunci cand copilul tau pare ca nu are putere nici pentru suptul din biberon!

Acele cateva momente cand e treaz, sunt cele mai bune pentru primele incercari. Reflexul suptului se dezvolta in saptamanile 26-27 ale fatului, deci teoretic ar putea fi chiar cu succes primele incercari, problemele sunt de obicei ca bebelusul este prea lipsit de vlaga si slabut pentru a efectua orice activitate cu un scop. Este de neimaginat, dar cu toate acestea el simte daca mama lui il tine in brate, se intinde relaxat pe sanul plin de lapte si poate este in stare sa linga 1-2 picaturi de pe el.

Virusii si bacteriile de neinvins din sectiile de prematuri sunt mult mai periculosi pentru micut decat apropierea trupului mamei lui, deoarece laptele de mama - pe care il primeste fie si prin sonda - ii furnizeaza toti anticorpii necesari care se dezvolta la mama. In acele spitale unde este permis ca mama sa culce pe sanii goi bebelusul (metoda cangur) constatanduse ca apropierea , caldura corpului, si mana mangaietoare a mamei regleaza oxigenarea micutului, inclusiv starea lui generala. Cu toate acestea, in multe locuri este restrictionata alaptarea prematurilor pe motiv ca bebelusul "oboseste".

Aceasta are o parte de adevar, prematurul oboseste  mai devreme decat bebelusii nascuti la termen.

Studii comparabile au aratat ca dezvoltarea prematurilor care au fost alaptati a fost mult mai rapida decat a celor care au primit in alt mod laptele de mama. Dupa ce s-a instaurat reflexul de pornire a laptelui (Let-Down), laptele de mama curge continuu, aproape si fara supt, de aceea aceasta metoda de hranire nu este cu nimic mai obositoare decat bautul din biberon, aceasta din urma putand fi chiar mai obositor.

O alta problema poate fi daca sanul e prea plin, iar sfarcul este asa mare si umflat ca bebelusul nu poate sa-l apuce bine cu gura lui micuta.

In asemenea situatii, incearca sa mulgi putin lapte inainte de alaptare, pe urma, prinzand sfarcul intre aratator si degetul mare incearca sa-l bagi cu grija cat mai adanc in gura micutului! Si din alte motive este bine sa te mulgi putin inainte de alaptare: in acest fel, vei mulge laptele mai lichid, apos - cel care stinge setea, iar laptele pe care prematurul il va suge va fi din cel mai gras, "cel din spate".

In cazul unei nasteri premature, pro alaptare este si faptul ca laptele mamei unui prematur nu are aceeasi compozitie ca a unui bebelusul nascut la timp. Contine mai multa albumina necesara pentru crestere, calciu si natriu, mai multa lactoferina si mai multe substante care maresc imunitatea, dar au un nivel mai scazut de lactoza. Compozitia optimala a grasimilor asigura absorbtia ideala. Deci laptele de mama satisface mult mai bine cerintele unui nou nascut decat orice alta hrana.

Daca starea bebelusului nu permite la inceput alaptarea, fii atenta sa primeasca nu partea "mai apoasa" a laptelui, ci pe cea "din spate"!

Probleme de alaptare la prematuri pot aparea - normal - din cauza somnului prelungit. Daca am astepta sa se anunte singuri cand le e foame, probabil ca nu ar fi de ajuns pentru dezvoltarea lor. In functie de greutatea bebelusului, s-ar putea sa fie nevoie intre 10-14 hraniri/alaptari pe zi. Nici atunci nu trebuie sa te intristezi daca din cauza obiceiurilor spitalului, primeste laptele de mama  mult timp sau partial numai din biberon. Pentru cei mai multi nu este nici o problema trecerea la supt, din contra, cum pot mai repede, dau intaietate sanului moale si cald decat cauciucului. Se poate intampla ca bebelusul este bulversat de doua tehnici de supt diferite si ca refuza sanul. In asemena situatii, din moment ce pentru un copil prematur este vitala alaptarea, cere ajutor si sfaturi cat mai urgent!

Pentru alaptarea unui prematur este nevoie de foarte multa rabdare, extraordinar de mult timp si mai ales incredere. Trebuie sa crezi din tot sufletul ca vei fi in stare sa ii oferi cea mai buna hrana si totodata medicament prin alaptare, sa ai incredere ca copilul tau nu va fi nevoit sa bea lapte praf!

Website Design © Perfento. All rights reserved.