Menu
Cum se pot preveni bolile cu ajutorul ozonului?

Cum se pot preveni bolile cu a…

Celulele umane funcțio...

Boala Lyme și cum mă pot proteja de capușe

Boala Lyme și cum mă pot prote…

Boala Lyme nu este transm...

Cum este evitat sistemul imunitar de catre tumorile ovariene

Cum este evitat sistemul imuni…

In ultimele cercetari s-a...

Istoria ozonului medical

Istoria ozonului medical

Ozonul a fost descoper...

Celulele stem - controverse in terapie

Celulele stem - controverse in…

Celulele stem sunt celule...

Cum vorbesc cu copiii despre divort?

Cum vorbesc cu copiii despre d…

De parca divortul in sine...

Antioxidantii

Antioxidantii

Alimentele precum fructel...

Cum sa te bucuri de viata?

Cum sa te bucuri de viata?

Ceea ce-ti defineste v...

Cum se cariaza dintii? Cariile dentare

Cum se cariaza dintii? Cariile…

Ai nevoie de mancare, dar...

Vitamina E si inflamatiile cronice

Vitamina E si inflamatiile cro…

Avand in vedere ca jumata...

15 Beneficii ne1tiute ale uleiului de nuci presat la rece

15 Beneficii ne1tiute ale ulei…

Uleiul de nuci presat ...

Prev Next

Folosirea telefonului mobil mareste riscul unei tumori cerebrale? Adevarat sau fals?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

In afara faptului ca telefoanele mobile sunt o amenintare pentru condusul masinii in siguranta au fost si sunt un subiect controversat in legatura cu incidenta tumorilor celebrale. Totusi de unde a aparut aceasta ingrijorare?


Telefoanele celulare folosesc unde radio pentru a transmite informatia intre persoanele angajate intr-o convorbire.  Frecventa acestor unde variaza intre 850-1900 megahertzi (MHz), valori care se afla undeva intre frecventele folosite de statiile radio FM si cele ale cuptoarelor cu microunde. Cu cat frecventele sunt mai inalte, cu atat energia continuta in unde este mai mare.

Se stie faptul ca nivelul mare de energie poate incalzi tesuturile vii suficient cat sa poata cauza probleme, dar energia generata de telefoanele mobile este atat de mica incat cercetatorii sunt convinsi de faptul ca nu este suficienta pentru a cauza vatamarea utilizatorilor umani.

 

Totusi nu sunt putini cei care sustin ca anumite tipuri de tumori cerebrale au incidenta marita de cand era telefoanelor mobile a inceput, se speculeaza de exemplu ca neuromul acustic ar fi una dintre ele (poate afecta auzul). Dar nici unul dintre studii nu au putut concluziona la modul concret ca ar exista o legatura cauzala intre folosirea telefonului mobil si dezvoltarea tumorilor craniene.

Dovezi contra speculatii in legatura cu utilizarea telefonului mobil


Numeroase studii dezvoltate la scara larga au esuat in a dovedi o conexiune clara intre folosirea telefonului mobil si riscul de a dezvolta o forma de cancer cerebral.

Un studiu a fost realizat in Suedia intre 1994-1996 in care s-a incercat compararea a 233 de pacienti diagnosticati cu tumoare cerebrala cu alti 466 care erau sanatosi. Un al doilea studiu a avut loc intre 1994-1998 in Statele Unite de American Health Foundation pe un grup de 469 de pacienti diagniosticati cu tumori cerebrale si 422 de pacienti sanatosi. Un al treilea studiu a fost realizat de cercetatorii de la US National Cancer Institute in care se comparau 782 de pacienti diagnosticati cu cancer cerebral si 799 de pacienti sanatosi, tot in perioada 1994-1998.

In toate aceste studii a iesit in evidenta faptul ca pacientii care aveau deja o tumoare cerebrala nu au folosit telefonul mobil mai mult timp decat pacientii sanatosi. Aceste studii au dovedit faptul ca nu exista o legatura cauzala intre telefonul mobil si tipurile de tumori cerebrale si locul unde erau acestea localizate in creier. In mod ironic a fost inregistrat un risc scazut de a dezvolta tumori cerebrale printre cei care utilizau in mod frecvent telefonul mobil, cauzalitate care nu a putut fi determinata cu exactitate si a fost considerata in final o anomalie statistica.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Articole similare

Sănătatea ta

Probleme de sănătate

Metode alternative

Actual

Despre noi

Partenerii noștri