Logo

Tot ce trebuie sa stii despre biberon

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
<
!--[if gte mso 9]> Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1"/> eWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 4"/> <
!--[if gte mso 10]>

Cum aleg biberonul si tetina?

Cumpara, de preferinta, biberoane de plastic, la fel de sanatoase si de salubre ca si cele de sticla, se sterilizeaza la fel (pot fi sterilizate si in cuptorul cu microunde) si pe langa asta sunt mult mai usoare si, mai ales, incasabile!

Forma biberonului are putina importanta, si este, mai degraba, o chestiune de gust.

Sunt de preferat tetinele din silicon, in locul celor de cauciuc (de culoare galbena)  mai ales ca nu au acel gust specific de cauciuc. Tetinele cu debit variabil (cu 3 viteze) sunt foarte practice pentru ca pot modera sau accelera viteza cu care bebelusul inghite laptele din biberon. Unii bebelusi sunt foarte mancaciosi, iar acestora trebuie sa le incetinesti viteza cu care ingurgiteaza laptele, altii sunt mai lenesi, si trebuie sa-i ajuti...

Exista tetine fiziologice, a caror forma permite un supt asemanator alaptarii la san.

Compozitia biberonului

Este preferabil sa folosesti apa putin mineralizata sau apa de izvor recomandata pentru biberoane. Poti, in mod exceptional, sa fierbi apa de la robinet timp de 25 de minute. De indata ce bebelusul incepe sa manance cu lingura sau sa duca totul la gurita veti putea utiliza apa de la robinet.

Pana la sfarsitul celei de a patra luni a bebelusului, trebuie sa utilizezi formula de lapte pentru prima varsta.

Portionarea se face in felul urmator: in general o masura rasa de lapte la 30 ml de apa. Exista mai multe marci de lapte pe care le poti gasi in oricare super-market sau farmacie.

De la 5 luni pana la 1 an, cumpara formula de lapte pentru varsta a doua, care este mai bogat in fier (de preferinta aceeasi marca ca cea a laptelui pentru prima varsta). Este mai bine sa ramaneti fideli unei marci, deoarece, probabil, deoarece compozitia difera in functie de firma producatoare.

Totusi, daca, pentru moment, nu dispui de bani suficienti pentru a putea achizitionai marca obisnuita, potii cumpara un alt tip de lapte. Anumite marci ofera cutii cu lapte lichid, gata preparat pentru a fi baut. Aceste cutii cu lapte lichid sunt mult mai practice atunci cand te deplasezi cu bebelusuli, dar si mai costisitoare!

Pregatirea biberonului

  • Spala-ti mainile neaparat, detaliu simplu, dar important.

  • Pune cantitatea de apa dorita (fiarta si racita)  in biberon si incalzeste-o (in bain-marie, in aparatul pentru incalzit biberonul sau in cuptorul cu microunde).

  • Adauga, apoi, doza de lapte corespunzatoare si amesteca, invartind energic biberonul intre maini, la inceput, apoi agitandu-l.

  • Verifica intotdeauna temperatura laptelui picurand din continutul biberonului pe partea interioara a incheieturii mainii dumneavoastra. Nu incalzi niciodata laptele cu prea mult timp inainte (pentru a evita formarea rapida a bacteriilo)r.

  • Unii recomanda sa-i dai bebelusului laptele din biberon la temperatura camerei. Aceasta varianta este posibila, dar laptele la temperatura mediului ambiant este mai greu digerabil decat laptele cald.

Sterilizarea biberonului

Parerile medicilor difera in privinta necesitatii sterilizarii. Totusi, majoritatea fiind inca in favoarea ei, va prezentam modul in care se face aceasta:

  • Este recomandat sa sterilizezi biberonul pana in momentul cand bebelusul incepe sa duca la gura tot ce gaseste sau pana cand incepi sa-l hranesti cu lingurita. Pentru mai multa siguranta poti face sterilizarea pana cand bebelusul implineste 6 luni.

  • Curata cu grija biberonul si tetina sa deoarece bebelusul este foarte sensibil la microbi. Scoate tetina din inelul sau si din corpul biberonului si curata cu foarte mare grija cele 3 parti, inainte de a le steriliza, cu apa cu detergent de vase si cu o perie pentru curatat sticlele.

  • Cu toate acestea, daca dispui de o masina de spalat vase nu este necesara sterilizarea. Toate partile componente ale biberonului pot fi puse in masina de spalat vase, si temperatura este suficient de ridicata pentru a steriliza totul.

Exista mai multe modalitati de sterilizare mai mult sau mai putin avantajoase.

Sterilizarea la rece a biberonului si tetinei:    

Consta in asezarea celor 3 parti ale biberonului intr-un recipient plin cu apa in care se adauga o solutie pe baza de clor (pastile sau lichid), si se lasa sa actioneze timp de 30 de minute. Este modalitatea de sterilizare cea mai lunga si se degaja un miros destul de puternic de clor, care persista, dar care nu este periculos pentru copil. Este modalitatea de sterilizare cea mai simpla atunci cand va deplasati.   

Sterilizarea la cald a biberonului si tetinei:

Se fierb componentele biberonului intr-o oala cu capac (sau intr-un sterilizator prevazut pentru a functiona pe foc) cel putin 25 de minute. Calcarul nu este periculos pentru bebelusi.    

Sterilizarea electrica a biberonului si tetinei:

Are loc intr-un aparat special conceput, in 10-15 minute. Este suficient sa asezati componentele biberonului, sa puneti un pic de apa si sa apasati pe un buton. Unele aparate folosesc si fierberea cu vapori.

Sterilizarea in cuptorul cu microunde a biberonului si tetinei:

Dintre toate modalitatile de sterilizare este cea mai rapida. Intr-un recipient echipat in acest scop, se poate steriliza tot ce ai nevoie, in 10 minute, prin transformarea apei in vapori.

Ce cantitate de lapte se da bebelusului cu biberonul?

Aceasta depinde de greutatea si de apetitul copilului dumneavoastra. Fiecare copil are ritmul sau propriu. Nu exista riscul sa-i dati prea mult sa manance, deoarece bebelusul nu inghite decat cantitatea de care are nevoie, si se va opri singur cand se va satura. Deci, nu va nelinistiti daca nu-si termina biberonul de fiecare data! Daca, din contra, plange dupa ce l-a terminat, inseamna ca inca mai vrea sa manance, si ii puteti da inca o portie de 30 de ml de apa cu o masura din cutia de lapte praf.

Cand se introduc faina de cereale si faina de legume in laptele sugarului?

Unii medici vor recomanda sa incepi cu faina de cereale fara gluten pe la 2-3 luni. Varsta medie recomandata este de 4 luni. Ca si in cazul primelor legume, faina de cereale si cea de legume se introduc, in general, in biberonul de seara deoarece acest aport caloric ii va fi suficient bebelusului pana la masa de dimineata.

La inceput, o lingurita cu faina de cereale si/sau de legume va fi suficienta, apoi, putin cate putin, dozele vor creste. Poti sa-i dai bebelusului si faina cu arome (de vanilie, miere, banane, ciocolata,...).

Website Design © Perfento. All rights reserved.